Jälkispurttia ja esineitä pienen tauon jälkeen.

Jäljet

La koko lauma Siikajärvellä. Tallattiin ristiin molemmille. Lilille ehkä 600–700 m ”keskilinjan” oikealle puolelle eli jälki lähti janalta vasuriin. Hyvä jana (30 m?), lähti suoraan, pieni kierros jossain välissä mutta varmasti paikansi jäljen. Tarkisti muutaman metrin takajälkeä mutta vaihtoi itse oikeaan suuntaan.

Maasto oli aluksi oikein helppoa, sitten vaihtui ärsyttävään risukkoon ja lopuksi taas helpompaa. Risukko oli paitsi jäljen tallaajasta myös Lilistä vähän ärsyttävää. Keppejä oli 6, joista yksi jäi metsään. Ko. paikka oli pitkää heinikkoa, mutta ei erityisen vaikea. L ei vain jostain syystä saanut hajua siitä, vaikka meni kyllä jollei päältä niin hyvin läheltä.

Ramolle keskilinjan vasemmalle puolelle (= jälki lähti oikealle), oli varmaan yhtä pitkä kuin Lilin. Jana oli myös sen 30–35 m, oikein hieno janatyöskentely. Vauhdikas ja varmasti oikeaan suuntaan. Keppejä oli 6, kaikki löytyivät. Valtaosin olin tyytyväinen työskentelyyn mutta suht lopussa ennen vikaa keppiä oli vähän ongelmia. Ko. paikassa jälki meni ihan muutaman metrin päässä kärrypolusta/keskilinjasta, jonka kautta olin itse kävellyt autolle Lilin jäljen tallattuani. Ramon jälki kääntyi kärrypolun vierestä 90 astetta, tässä R meni liian pitkäksi ja nappasi mun tuoreemman jäljen. Annoin edetä kymmenisen metriä, sitten huomautus. R luopui heti väärästä jäljestä ja palasi oikealle. Ymmärrettävää, että vaihtoi jäljen mutta ei toivottavaa tietenkään. Ko. tilanteita = harhoja pitää saada nyt treenattua. Hyvää tuossa tietysti se, että sain huomautettua ja olin varma, että oli harhalla.

Ennen kotiin lähtöä otettiin vielä paukut molemmille yhtä aikaa. Lili makuussa, R seurasi. Oikein hyvin meni, ei mitään reaktiota kummaltakaan.

Su kävin Rampen kanssa Uusiksessa. Ensin jäljen tallaus, vanheni noin tunnin. Ehkä 500 m jälki. Janalla haastava maasto, samoin osassa jälkeä.

Jäljen vanhetessa otettiin pikkutottikset, lähinnä pidettiin hauskaa (uusi lelu, joku ihme fleece-Fluppy, oli kiva). Muutama peruasento, liikkeestä maa, nouto ja lopuksi eteenmeno. Hyvä fiilis!

Jäljelle lähtiessä oli tosi lämmin, eikä metsässä tuullut juuri yhtään. Jäljen lopussa väsymys näkyi ja koira läähätti aika paljon.

Jana oli varmaan 25–30 m, suht hyvin ja suoraan paineli janan, mutta vähän haki ja otti takajäljen. Käänsin oikeaan suuntaan ja sitten sujui suht hyvin. Meinasi vaan itsellä pimahtaa merkkien keruuseen ja muuhun säheltämiseen. Alussa liina meni huonosti ja pyssäsin koiran hetkeksi.

Keppejä oli 6. Näistä 5 löytyi hyvin, mutta 4. jäi metsään. Ko. kohta oli tosi vaikea, reiteen asti meikäläistä saniaisia ja muuta vihreää, kaatuneita puita, joita ylittäessä jouduin pysäyttämään koiran, pysäytys juuri vähän ennen keppiä. Ennen vikaa keppiä koira oli selvästi väsynyt ja pyöritti jonkin aikaa jäljen ympärillä mutta jatkoi hommia ja vika löytyi.

Jäljellä taisi olla neljä polun ylitystä ja tuolla on varmasti porukkaa liikkunut eli harhoja taatusti. Kahdella polun ylityksellä olikin vaikeuksia: R otti harhan, josta aika nopeasti huomautin, minkä jälkeen se kyllä löysi oman suht nopeasti. Mutta kuitenkin kismitti tämä, pitää nyt näitä treenata. Kaksi polun ylitystä meni onneksi hyvin ja varmasti.

Rampelle tein pienen palauttavan jäljen myös tänään. Tosi lyhyt (100–150 m?), 2 keppiä, jälki vanheni 2 h. Jana oli 20 m? Jana oikein siististi (meni hyvällä vauhdilla ja laukalla, kärppäsi jäljen varmasti) ja varmasti oikeaan suuntaan. Jäljestys aluksi vähän turhan kiireistä, pitää itse ottaa jämptimmin nuo alut. Molemmat kepit löytyivät ja koira oli äimänä tokan kepin jälkeen, että nytkö jo loppui. Mutta se olikin tänään ideana, tehdä helppo ja kiva ja sellainen jälki, jossa koira ei ehdi yhtään väsyä.

Seuraavaksi sitten Rampelle normijälki, jossa polun/polkujen ylityksiä ja tarkkuutta niissä. Oman koiranlukutaidon kehitystä toivottavasti… Ja Simon kanssa puhuttiin, että vieras jälki sitten sitä seuraavaksi, jos mahdollista.

Esineet

Lauantaina täyssyvä ja ehkä 20 m leveä ruutu. Ramolle vain yksi esine ruudussa ja sen siis haetutin. Hyvin upposi, puuhasteli jonkun aikaa takaosassa, kunnes esine löytyi. Palautti vauhdilla ja siitä palkka. Hyvä Är! Lilille sama homma, hyvin sujui tämäkin.

Tänään täyskokoinen ruutu, joka tosin kapeni takaosasta jonkun verran. Lilin ruudussa oli neljä esinettä (takakulmat ja kaksi keskempänä), joista S haetutti kolme. Ruudussa oli ollut ehkä 7 koiraa ennen Liliä, joten paljon hajuja. Ensimmäisen löytämisessä kesti jonkin aikaa, mutta sen jälkeen kolme löytyivät hyvin. L taisi tuoda toisen takakulman esineet ja keskiesineen. Hyvä Lilpe!

Ramolle ruudussa kolme esinettä, joista haetutin kaksi. Hyvä duunia Ramolta, suht nopeasti löytyivät molemmat esineet. Lopuksi vielä hassunhauska juttu eli Taija vei Ramon nähden oikeaan takakulmaan iki-ihana pehmomaaoravan, jonka R sai hakea. Kivakiva :)