Eilen käytiin Tiinalla treenaamassa Nooran & Piian kanssa. Oli kyllä taas hyvä reissu. Itselle (Nooralle ja Piialle myös ;-)) pyyhkeitä siitä, että se saamarin turha humputellu ja vemputtelu = ylimääräinen höpinä, eleet ja houkutellut pois. Tästä asiasta on ennenkin ollut puhetta ja tiedän todellakin, että pitäisi keskittyä olennaiseen kun tehdään ja höpistä sitten jälkikäteen. Nyt pitää oikeesti keskittyä tuohon!!

 

Muutoin Tiina piti mun ohjaamisesta, onnistuin (ainakin nyt) olemaan rauhallinen ja selkeä, mikä on tarpeen kun nytkin Rampella oli virtaa aikas lailla. Tiina katsoi vielä meidän leikkiä/lelupalkkausta. Peruspallo toimii Ramolle tosi hyvin mutta Tiina kehotti leikkimään myös narupallolla/vetoleikkiä; ohjaajapehmeelle koiralle voi tehdä hyvää moinen ja se, että se saa voittaa ja olla vahva. Pitää itse vain olla alun jälkeen passiivisempi ja antaa koiran voittaa.

 

Tein taas kentälle tulon ”hallitusti” eli jätin Ramon kentän laidalle ja kutsuin luo. Toi on kyllä vuosisadan älynväläys oikeesti, pistää Ramon saman tien täsmälleen oikeeseen vireeseen. Toopetoope kun ei ole tuota aiemmin tajunnut. Mutta tehdään tästä nyt rutiini: ketjukaulain rekulle ja rekku odottamaan ja sitten luoksetulo tai muu kiva.

 

Ekaksi tehtiin vähän perusasentoja ja seuraamista. Muutoin hyvä mutta kerran kontakti petti kun mentiin hyvin läheltä metristä estettä. Noita pitää tehdä, siis erilaisten tavaroiden ja esteiden läheltä seurauttamista, häiriötreeniä siis.

 

Noutoa sitten. Mun pitää itse olla rauhallisempi pitotreeneissä ja tehdä kapulan pitämisestä, ei varsinaisesti sen luovuttamisesta, kiva juttu. Itse ei saa kiirehtiä eikä kumarrella koiran päälle. Kapulalle karkaamisesta: sitä pitää vaan treenata muttei vaatia koiralta liian nopeasti liikaa. Tarvittaessa pannasta kiinni ja apu sitä kautta. Jos karkaa, homma seis ja tekeminen loppuu = ”rangaistuksena” se, ettei pääse tekemään. Itse nouto oli siisti, malttoi siinä odottaa aika hyvin, vauhdilla kapulalle, ripeästi kapula suuhun ja vauhdilla takaisin. Tiina tykkäsi, munkin mielestä muutoin hyvä mutta ihan himpun voisi paluu olla vauhdikkaampi.

 

Tehtiin Iineksen patukalla (joka oli kuolainen ja Rarasta aluksi hieman ällö..) hyppy- ja estenoudot Tiinan takapihalla olevilla hienoilla esteillä. Metrisellä (tai nyt 80 cm) Ramo kolautti vähän poispäin hypätessään mutta takaisin tuli hienosti. A-este oli loisto. Molemmilla kuitenkin oli hankalaa ottaa perusasentoa ennen liikettä. Tota pitää tehdä erikseen: mennä kapulan kanssa esteen luo ja treenata siinä perusasentoja ilman kapulan heittämistä tms. Eikä näissäkään saa vaatia liikaa tai jäädä turhaan hinkkaamaan. Jos ei koira pysty perusasentoa tekemään, voin itse mennä sen viereen, ottaa pari seuruuaskelta ja kiekata ympäri esteen eteen.

 

Tänään käytiin hakuporukan kanssa ottamassa ryhmätreeniä Petikossa. Kentällä samaan aikaan Rampen kanssa poitsuja eli Säpä, Remu ja Eikka. Rampe oli taitava ja teki siistiä duunia helteestä huolimatta. Kierreltiin toisiamme ja treenailin Ramon kanssa pitkiä perusasennossa odottamisia. Hyvin sujui. Lysäytän ryhtini ja otan rennomman asennon ja sanon Rauhassa sellaisia tilanteita varten, kun joutuu pitkään pitämään koiraa perusasennossa esim. tuomarin höpöttelyjä kuuntelemassa. Koiran ei siis tartte pitää kontaktia tuossa ja saa kuikuilla ympärilleen. Outi Hermiö muistaakseni kertoi tekevänsä näin ja tuntuu fiksulta.

 

Yksi hölmöily sattui kun Remu rähähti Eikalle ja toisin päin, niin Ramon piti myös sanoa jotain (!). Se oli juuri makuussa mun jaloissa sillä hetkellä ja ponkaisi siitä ylös. Kurinpalautusta tästä, sen jälkeen oli hyvin. Seuruuta tehtiin suht lyhyitä pätkiä sekä luoksetulot rivistä vuorotellen. Hyvin malttoi odottaa omaa vuoroa, ei reagoinut muiden käskyihin. Ja malttoi odottaa istumassa, kun itse kävelin pois ja kutsuin. Lopuksi tehtiin ryhmämakuu. Olin kasvot Ramoon päin, aika oli ehkä reilu pari minsaa. R oli oikein hyvin.

 

Haukutukset vielä autolla. Ramolle kolme sarjaa, eka ja vikat lyhyt, keskimmäinen 40–50. Marjo ja Reine ukkoina.

 

Lilin kanssa tehtiin autoilla kapulan palautusta Tiinalta saadun vinkin mukaan, tavoitteena siis saada palautukseen piiru vauhtia lisää, etenkin 2-kilosen kanssa. Eli koira odottamaan ja koiralle näytetään superpalkka (tässä tapauksessa possunsuikaletta), kapula muutaman askeleen päähän koiran eteen ja itse reilusti kauemmas koiran taakse. Näitä tehtiin muutama ja vika oli jo sikanopee Liliksi! Hyvä Lilpe! Sitten vielä otin toisen makuun Ramon kanssa. Reine & Tintti tekivät vielä lähistöllä treeniä, joten R sai sopivasti häiriötä. Aika oli ehkä 4 min, oikein hyvin makasi taas.