Maanantaina käytiin Liltsun kanssa Simon systerillä Jennillä kylässä. Kaksoset Mila ja Henna (1,5 vee) on aina aika intona Lilistä. Ovat haukkuvinaan (=kiljuvat täysillä) ja hymisevät tyytyväisinä, kun Lili pussaa :-) Lili oli taas aluksi vähän hämmentynyt tyttöjen äänistä ja tuli mun kylkeen istuskelemaan, mutta rauhoittui aika pian. Jossakin vaiheessa, kun aloin vähän tehdä jo lähtöä, Lili innostui ja meinasi pylly pystyssä alkaa leikkimään tyttöjen kanssa. En tietty antanut, menee varmasti liian rajuksi nopeesti.

Kotimatkalla vähän tottisteltiin uimahallin parkkiksella. Otettiin vaan ruutua ja noutoa. Ruutua niin, että ensin vain kosketusalustaa (jota muuten pienensin puoleen) pari kertaa. Sitten vein vähän kauemmas tötsät aika pieneen neliöön (vain vähän Lilin pituutta isompi). Ensin latasin Ruutu, ruutu kädet Lilin poskilla ja Lilin naama kohti ruutua ja sitten käsky Ruutu. L lähti nopsasti ja eteni aika kivasti suoraan keskelle. Etäisyys ruutuun varmaan n. 10 m. Vein palkan ruutuun. Tätä ehkä neljä toistoa ja sitten mentiin toiselle puolelle ruutua. Sama juttu, mutta otin etäisyyttä varmaan tuplasti lisää. Ei ongelmia, eikä L voinut nähdä kosketusalustaa mitenkään. Hyvin meni.

Noutoa. Otin ensin pari palautusta ihan parin askeleen päästä. Palkka oikeasta luovutusasennosta. Sitten siten, että jätin kapulan meidän väliin ja L toi nouda-käskyllä. Ihan hyvin menivät, vauhtia saisi olla vähän enemmän. Sitten otin nopeuden saamiseksi sellaisia, että jätin Lilin kapula suussa istumaan ja kävelin itse n. 10 metrin päähän. Nouda-käsky ja kun tuli lujaa kohti, "Kiitos, vapaa" ja pallo lensi Lilin juoksusuuntaan. L sai siis tiputtaa kapulan vauhdissa suustaan. Näitä pari kolme, menivät oikein hyvin. Tuli selvästi vauhtia palautukseen. Sitten ihan läheltä pari palautusta oikeeseen asentoon eteen. Vikaksi otettiin ihan kokonainen nouto, palautusasentoineen kaikkineen. Muuten oli ihan loistava, mutta Lili vähän turhan innokkaasti meni kapulalle, eikä saanut sitä "ekalla" suuhunsa. L lähti täysillä - ja myös palautti kapulan nopealla laukalla oikeaan asentoon! Hieno homma! Palkaksi L sai noutotreenissä lihahyytelöleikkelettä: tykkäsi aika lailla :-)

***

Tänään oltiin pitkästä aikaa viestitreeneissä Halkolammella. Tehtiin kisamainen treeni, jossa kolme koiraa juoksi peräkkäin. Lili juoksi ekana. L oli jo autosta otettaessa aivan täpinöissään ja lähtöpaikalle siirtyminen oli aika tuskaa, kun neitokainen ei oikein malttanut... Lili juoksi ekana eli käveltiin vikana kauemmalle pisteelle. Välimatka oli n. 150 m. Laitettiin koirat puihin kiinni ja odoteltiin hetki. Lili piippasi puussa kiinni ollessaan jonkun verran, palkkasin hiljaisista hetkistä. Lähetysalueelle siirtyminen oli ihan ok, mutta viivalla perusasennossa L ei olisi millään malttanut pysyä hiljaa. Palkkasin taas hiljaisista ja lähetin hiljaisella hetkellä. Ari huusi ajat vieressä, L ei ottanut siitä häikkää. Juoksi hienosti.

Muuten meni oikein hyvin, mutta vikalla kerralla lähetyspaikalta viistosti vasemmalta kuului jotakin metsästä, ilmeisesti siellä oli marjanpoimijoita. L huomasi selvästi äänet myös - ja kun lähetin sen, se pinkaisi tuonne vasurin suuntaan selvästi tarkistamaan ääntä, eikä lähtenyt "viemään viestiä" Simolle. Kutsuin sen luokse ja lähetin uudestaan. Latasin vähän "Missä Simo" ja lähetin, ja nyt lähti hyvin. Puussa kiinni oleminen parani koko ajan eli vikalla odottelulla L oli jo melkein koko ajan hiljaa.

Täytyy nyt saada tohon häiriöihmisiä reitin varrelle, jotta L tottuu niihinkin. Myös puussa kiinni odottelua pitää treenata, jossa L oppii olemaan piippaamatta noissa tilanteissa. Kun meidän treenin jälkeen muutama koira otettiin yksinään, L oli lähetyspaikan läheisyydessä puussa kiinni. Eikä oikein malttanut pysyä hiljaa. Kun se lopulta vähäksi aikaa asettui ja rauhottui, kävin kehumassa ja hakemassa sen pois.

Ihan OK treeni, mutta piippaamiset vähän jäivät harmittamaan. No, treeniä treeniä vaan :-)

Leena