Olipas mukava palailla arkeen tänään. Töihinkin oli kiva aamulla lähteä, yli viikon mökkihöperyyden jälkeen. Töiden jälkeen ihana mettälenkki koissujen kera, kielot tuoksuivat ja aurinko paistoi, aah :-)

Käytiin myös tottistelemassa. Lili pääsin (taas) ensin hommiin (täytyypä ottaa Rampe ens kerralla ekana...). Vieressä futiskentällä poikia treenaamassa, hyvä häiriö, muutaman kerran pallokin lensi meidän treenikentälle. Laitoin taas koiran paikkaistumaan ja menin tekemään ruudun valmiiksi. Lili oli hyvin reilun minuutin, mutta sitten alkoi rapsia itseään. Kielsin ja menin laittamaan uudestaan istumaan. Nyt sujui hyvin, pidin istumassa ehkä parisen minuuttia, käväisin myös piilossa.

Sitten sitä ruutua. Eka meni mäkeen, neiti juoksi vauhdilla ruudun oikealta puolelta ohi (!). Seuraavat sujuivat jo hyvin. Pari tein välissä ilman alustaa. Sitten siirryttiin lähemmäs, parin metrin päähän ruudusta. Käskin ruutuun, hyvin meni, käskin maahan ja tein "sinnepäin" kävelyosion ruudusta. Kutsuin seuraamaan, hienosti meni. Tuli vauhdilla ja oikeaan paikkaan, kontakti heti mukana. Palkkasin parin askeleen seuraamisesta.

Luoksetulon pysäytyksiä maahan. Pariin kertaan taas tarjosi seisomista, ei malttanu kuunnella. Kun malttaa, reagoi heti käskyyn ja Liliksi suht nopeasti menee maahan. Seuruuaskelia eteen ja taakse. Eteen menivät taas hyvin, tosin alkoi vähän piippiä kuulua jossakin vaiheessa. Taaksepäin myös ihan OK, kolmella askeleella peppu vähän kääntyi ulos.

Kapulan tuontia vinosta. Hassu koira: välillä tuntui tajuavan hyvin, mitä hain ja kieppasi peppunsa suoraan mun edessä. Välillä kuitenkin jäi vinoon eikä millään hiffannut suoristaa itseään. Hmmm. No, jatketaan harjoituksia. Loppuun tehtiin vielä "puolikas" nouto, jätin Lilin kapula suussa odottamaan, kävelin reilun matkan päähän ja käsky. Tuli vauhdilla, sai puolet iltasapuskasta palkaksi. Lopuksi leikittiin tennarilla.

Ramonan vuki. Pepputreeniä, perusasentoja, eripituisia seuraamisia (suoraa, käännöksiä ei olla vielä paljoa tehty: vasuriin ei liene ongelmia, koska peppu siirtyy kivasti, oikealle pitää treenata enemmän, jotta tiiviys säilyy). Ei onkelmia. Liikkeestä seisomista, hienosti menivät, neiti on ehkäpä oppinut tämän - tosin jäävät liikkeet menevät vielä tietysti ajoittain sekaisin. Luoksetulon pysäytystä seisomaan lentävällä nakilla. Tein ihan simppeliä niin, että kutsuin luokse (eri käsky kuin normiluoksetulossa), Pysy-käsky ja samalla lentävä nakki.

Luoksetulon loppuasentoa eli edessä istumista. Hyvin menee, kun muistan antaa abaut vuorokerroin eri käsistä namppaa. Pari noutoa, eka patukalla ja sitten kapulalla. Molemmat hyvin. Tuo kapulajuttu on kyllä kumma. Kun himassa treenataan kapulan pitämistä/nostamista/kantamista, toistoja ei voi ottaa kauheen montaa, koska kapula ei oo Ramosta vieläkään maailman kivoin. Esim. kapulan luovutusta edessä en ole oikein vielä tehnyt. Tuntuu, että R vähän paineistuu siitä tms. Mietin, että täytyy siihen ottaa joku toinen esine, kivempi sellainen, jolla sen loppuasennon opettaa, ja sitten vaivihkaa kokeilee välillä kapulalla. Nouto meni kuitenkin taas tänään hienosti: täysillä kapulalle, kapula empimättä suuhun ja lujaa kapula mulle. Mielenkiintoinen koissu :-)

Paikkamakuu - jossa neiti nousi seisomaan, piru vie. Oli ihan rauhallisesti melkein minuutin, jonka aikana kävin pariin otteeseen palkkaamassa. Sitten yksäkkiä nousi hitaasti seisomaan. Höhhöttelin nopeasti ja menin laittamaan uudelleen makuuseen. Nyt pysyi hienosti, aika ehkä pari minsaa. Ja lopuksi vielä hauska uusi juttu: tunnarikapulan etsiminen heinikoista. R etsi hienosti, löysi aika nopsasti, nappasi kapulan suuhunsa ja toi pureksimatta heti mulle. Ei yhtään mähläystä, hyvä homma.

***

Simppa vietti illan Tiiran Katriinan ja Hannes Lohen tulevaan tutkimushankkeeseen (koirien käyttäytymisen geenien kartoittaminen) liittyvässä sessiossa. Tekivät saalistushalukkuutta mittaavia kokeita sakemanneilla. Kiintoisaa!