Karseeta vauhtia tämä aika kuluu. Katotaas, mitä piti tänä vuonna saada aikaan ja mitä saatiin... Ja mitä sitten vuonna 2009 meinataan. (Nyt tulee piiitkä tarina, pahoittelut...)
 
Lilin tavoitteet vuodelle 2008 olivat seuraavat:
- talvella peruskunnon kasvattaminen juoksulenkeillä (ja hiihtämällä, jos sitä lunta suodaan tänne etelään)
- terveenä pysyminen
- JK1 keväällä/kesällä, jos paukkuasia saadaan kuntoon
- JK2 syksyllä
- VK1 keväällä/kesällä
- tokossa avon ykköstulos ja mahdollisesti loppusyksystä voittajaan osallistuminen ja ykköstulos siinä
- (agin suhteen suunnitelmat auki; kiva olisi tätä harrastaa, mutta voipi olla, ettei aika riitä…)

Lunta ei todellakaan tänne paljoa suotu, eikä päästy hiihtämään kertaakaan. Lilin peruskunto kuitenkin ainakin koko vuoden mittakaavalla on kohentunut ja Lili tuntuu nyt olevan aika hyvässä fyysisessä kunnossa. Paljolti se on varmaan sen seurausta, että nyt on kaveri, ketä jahdata. Tosi paljonhan nuo toisiaan pitää lenkeillä liikkeessä eli saavat varmasti monta kertaa enemmän liikuntaa kuin jos olisivat ainokaisia. Ainakin Lili, joka lenkeillä viihtyy meidän lähellä, jollei ole jahtaamassa Ramonaa. Terveenä neitokainen on pysynyt, se on tosi hieno juttu! Kertaakaan ei ole taidettu lekurissa käydä eikä edes kennelyskä tarttunut Ramonasta syksyllä.

JK1:n Simo & Lili saavuttivat toukokuussa ja JK2:n syyskuussa. Tosi upeasti siis meni jäljen osalta vuosi. Simon mukaan Lilin jäljestys on hyvällä mallilla: motivaatiota on ja jäljestäminen on melko varmaa. Se, mihin keväällä on alettava panostaa, on jana. Molemmissa kokeissa janalta meni pisteitä, kepeiltä tuli täydet.

VK1 jäi saavuttamatta. Se on täysin treenaamattomuuden syytä eli ohjaajien vika, tietysti. Talvella ja keväällä viestiä tehtiin ja suht hyvin se meni – minkä vuoksi osin varmaan jätettiin treenaaminen loppukeväästä ja kesällä melkein olemattomiin. Yllätys, yllätys, homma ei sitten pelannutkaan, kun syksyllä ilmoittauduttiin kokeeseen ja alettiin taas treenata. Jätettiin sitten kokeet suosiolla väliin, kun ilmiselvästi ei olisi menestystä tullut. Mitä tästä opimme: treenata pitää. Piste. Talvella nyt sitten väännetään viestiä ja heti kun koe on tarjolla, sinne vaan (jos siis ollaan valmiita…). Viestikokeita on vaan toistaiseksi järjestetty aika harvoin. Taitaa tosin harrastajamäärät olla kasvussa, joten ehkä kokeitakin järkätään ens vuonna enemmän.

Lili pk-tottis on aika hyvällä mallilla. Motivaatiota tekemiseen on tarpeeksi ja jos vaan kaikki menee nappiin, pistesaldo voi olla oikeinkin hyvä. Simo vois vihdoin opiskella sen tottiskaavion ja ne liikkeet oikeesti ;-) Paukkuasia on saatu kuntoon, mistä ollaan tosi iloisia. Sitä pitää tosin pitää jatkuvasti yllä eli paukkutreeniä on tehtävä forever, ainakin niin kauan, kun halutaan kisata.

Tokossa avon ykköstulos saatiin huhtikuussa. Voittajaan osallistuminen jäi ensi vuoteen. Tässä meillä on edessä sen pohtiminen, kumpi Liliä tokossa ohjaa. Haluaisin kovasti Lilin kanssa tokoilla mutta tänä syksynä ei aika riittänyt millään tarpeeksi. Osin tämä johtuu siitä, että Lili välillä ottaa paineita tms. Ramonan läsnäolosta, jolloin molempien koirien treenaamisesta ei tule mitään. Lili kerää Ramonasta tällöin niin kovat kiekat, ettei se keskity, piippaa vaan ja mulla menee hermot. Nyt taas loppusyksystä muutama sessio onnistui ihan kivasti, joten toivoa on. Tai sitten Simo ohjaa Liliä tokossakin. Katsotaan tämä alkuvuoden aikana selväksi.

Lilin tavoitteet vuodelle 2009:
- JK3, kaksi ykköstä voittajaluokasta
- VK1 – ei luovuteta :-) Nyt vaan treenataan, niin kyllä se sieltä saadaan!
- tokosta voittajasta ykköstulos; jos intoa ja aikaa riittää, evl:ään osallistuminen
- agilityä hiljalleen eteenpäin (tosi kiva olisi tätä tehdä enemmänkin, jos aikaa riittäisi)

Ramonan tavoitteet vuodelle 2008 olivat seuraavat:
- hyvän suhteen luominen penskaan
- pelkästään hyvien uusien kokemusten tarjoaminen, huonojen kokemusten välttäminen
- tasapainoinen kasvu ja terveenä pysyminen
- eri lajeihin tutustuminen, perusteiden treenaaminen, hyvän pohjan luominen: jälki, viesti, (toiv. myös haku, jos päästään johonkin ryhmään edes vierailijaksi), toko/tottis, agi + paimennuksen aloittaminen
- tokossa alon ykköstulos loppuvuodesta, jos on ehditty treenata tarpeeksi ja näyttää siltä, että homma hanskassa

 
Suhteen luominen penskaan on onnistunut kai aika hyvin. Ramona on tosin tehnyt enemmän hommia mun kanssani kuin Simon, mutta viestiä ajatellen suhde Simoonkin on varsin hyvä. Ramo on ohjaajaherkempi ja myös -pehmeämpi kuin Lili; kuuntelee keskimäärin paremmin kuin Lili mutta on myös herkempi ohjaajan palautteelle. Kovaa sanaa ei tarvitse usein käyttää ja silloinkin se menee hyvin perille.

Uusien myönteisten kokemusten tarjoaminen on kaiketi myös ihan mennyt suht nappiin. Ramosta on kasvanut reipas ja suht avoin aussie, jolla on intoa tehdä ja taitoa oppia. Eri lajeihin ollaan tutustuttu ja perusteita opiskeltu. Sekä hakua, jälkeä että esineitä on tehty, viestiä myös. EK:ta ajatellen tarkkuusetsintää on aloiteltu ja samoin pudotettua esinettä.

Hakua ollaan tehty eniten, hyvään ryhmään päästiin onneksi helmikuussa ja treenit on olleet säännöllisiä. Hakuvetäjien mielestä oltaisiin ensi syksynä koevalmiita, jos homma etenee samaan malliin kuin mitä tähän saakka. Katsotaan nyt, kokeeseen kyllä mennään heti kun ollaan valmiita mutta ei todellakaan yhtään liian aikaisin lähdetä sössimään mitään. Niin joo ja se BH tietysti pitää läpäistä ensin... :-)

Esineissä Ramo toimii hyvin, alokkaan esine-etsinnän luulisi jo ainakin sujuvan. Jälkeä ollaan tehty kyllä liian vähän. Täytyy ottaa heti kun säät ja kelit sallivat tehokuuria tässäkin, niin olisi teoriassa mahdollista olla loppusyksystä koekunnossa. Turha kuitenkaan hötkyillä, katsotaan nyt, mihin aika ja rahkeet riittävät.

Tokossa/tottiksessa meininki tuntuu aika hyvältä. Tokon alon liikkeet on jo oikeastaan kasassa, melkein avonkin. Kestoa pitää saada tekemiseen ja varmuutta muuten tietysti paljon lisää. Paikallaoloja pitäisi treenata aika paljon nyt talven ja kevään aikana, etenkin häiriössä ja ryhmässä. Ramo tekee hommat tarkasti ja innolla, tykkää tottiksesta selvästi. Jossakin vaiheessa kiekat nousivat vähän liiaksikin (vähän ääntelyä ajoittain mukana) mutta nyt viime aikoina vire on tuntunut sopivalta. Aiemmin suunnittelin, että BH:een heti keväällä, mutta sitten (Skogsterin semman jälkeen) mietin, että miksi kiirehtiä BH:n kanssa, jos maastot ei ole valmiit. Eli saattaapi olla, että treenataan pk:n koko tottista syksyyn asti siinä tavoitteessa, että päästäisiin oikeaan kokeeseen vielä syksyllä ja tehdään BH:kin vasta sitten syksyllä. Katsotaan, miten homma etenee talven ja kevään aikana.

Terve neitokainen on ainakin lonkiltaan ja kyynäriltään, mikä on tosi hieno ja huojentava asia. Nyt voidaan rauhassa hyppyyttää myös penskaa. Muutoinkin Ramo on Lilin tapaan pysynyt terveenä, syksyllä tosin oli se päivän, parin kennelyskä tai vastaava. Lääkärissä ei ole muutoin tarvinnut käyttää, paitsi rokotuksissa ja kuvissa.

Paimennukseen tutustuttiin toukokuussa Piialla. Homma pelitti kaiketi aika hyvin ensikertalaiseksi. Joulukuinen yritys Annalla ei ollut yhtä sujuva, mutta ei se välttämättä mikään ihme ole. Viimeistään keväällä otetaan tiivis sessio uudestaan toivottavasti Piialla ja/tai Annalla ja sitten ehkä nähdään vähän paremmin, löytyykö sitä paimenta sieltä vai ei.

Ramonan tavoitteet vuodelle 2009:
- tokossa alon ykköstulos keväällä, syksyllä TK2 (jos intoa riittää ja/tai ei osallistuta pk-kokeisiin vielä syksyllä, voittajaan osallistuminen)
- BH-kokeen suorittaminen keväällä tai syksyllä
- HK1 syksyllä?
- (JK1 syksyllä? - Tämä suluissa; pääpaino on varmaankin haussa. Mieli tekisi treenata jälkeä paljon enemmän. Pidetään tämä kuitenkin mielessä ja revitään aikaa jostakin :-))
- paimennusta jatketaan
- agissa esteiden opettelua (kuten Lilinkin kanssa…)

(Aussieissa on se "huono" puoli, että niiden ominaisuuksista on niin moneen, että tekisi mieli harrastaa kaikkea mahdollista…)

Leenan & Simon tavoitteet vuodelle 2008 olivat seuraavat:
- häät elokuussa: väleissä pysyminen siihen asti ja sen jälkeenkin :-)
- Leena: oikiksesta valmistuminen loppuvuodesta (tiukkaa tekee, mutta pakko tavoitteita on asettaa… :-))

Tavoitteisiin päästiin sataprosenttisesti! Väleissä pysyttiin hääjärjestelyistä huolimatta ja naimisissa ollaan edelleen. Ja se on kivaa :-) Meikäläinen ehti kuin ehtikin sitten myös valmistua, joten opiskelijaelämä on (ainakin hetkeksi...) ohi, jee! Nyt vaan töitä ja ennen kaikkea (toivottavasti) OIKEAA VAPAA-AIKAA.

Leenan & Simon tavoitteet vuodelle 2009:
- kellarikomeron siivoaminen :-)
- 4 VIIKON KESÄLOMA + joku kiva reissu
- rahan pistäminen sukanvarteen häämatkaa varten
- reiluina ohjaajina oleminen koissulaisille.