Tokotreenit. Aluksi paikkamakuu. Lili oli ennen treenien aloittamista rauhallinen, mutta sitten paikkamakuuseen valmistauduttaessa haukkui ja ajattelin, että mitähän tästä tulee. Ei kuitenkaan ongelmaa. Pikkuisen tyyppi vilkuili sivuilleen, jolloin urahdin sille. Kävin palkkaamassa välillä, kun kontakti oli hyvä.

Kaukoja. Pähkäiltiin muutaman ryhmäläisen kanssa keskenämme maasta seisomaan nousemista. Me ollaan Lilin kanssa tehty sitä niin, että L makaa ja itse olen kasvot siihen päin mutta Lilin linjasta vasemmalla. Oikea jalka Lilin edessä ja nami käsi tän jalan luona. Tässä tilanteessa Lili nousee nätisti eli juurikaan liikkumatta. Seiso-käsky ei tosin vielä selvästikään ole Lilille selvä. Eli toistoja, toistoja vaan. Istumasta seisomaan nousemista pitäisi myös alkaa ottaa.

Tehtiin joitakin maahan-istu-maahan-kaukoja. Olin ehkä n. 2 metrin päässä. Hyvin menivät. Koitin pitää palkkauksen yllättävänä eli palkkasin välillä yhdestä, välillä kahdesta liikkeestä. Vain yhden kerran taisin ottaa kaikki neljä liikettä. Tein hitusen liikaa tätä, koska lopussa L:n into vähän herpaantui. Täytyy itse koittaa paremmin lukea koiraa ja lopettaa silloin, kun on vielä selkeesti kivaa.

Jääviä liikkeitä muutama. Seisominen menee jo aika hyvin. En kertonut Lilille, mitä tulee ja silti jäi hienosti seisomaan. Nopeampi se voisi vielä vähän olla, mutta treenaamaalla ja Lilin itsevarmuutta parantamalla se varmaan tulee. Maahanmenoja myös. Tämä alkaa olla jo aika varma. Nopeampi tosin voisi olla. Täytynee kysyä ens treeneissä vinkkejä siihen, miten sen saisi nopeammaksi.

Lopuksi kaikki näyttivät, missä mennään noudon kanssa. Saatiin Lilin kanssa moitteita siitä, että palautus oli hidas. Ja niin se olikin. Vinkkejä: kapulan palauttamisesta/palauttamisasennosta täytyy tehdä kivoin juttu. Kokonaista noutoliikettä ei kannata tehdä kuin harvoin. Nopeutta siis sillä, että koira saa superpalkan kapulan tuomisesta. Myös sitä voi koittaa, että kun koira tulee itseä kohti kapula suussa kehuu, vapauttaa ja pallo lentää koiran menosuuntaan, jolloin siihen tulee vauhtia. Kokeillaan näitä. Myös sitä poispäin juoksemista voinee kaiketi kokeilla, vaikka sitä eivät tokokouluttajat maininneet.

Leena