Tokotreeneissä, kamalan kuuma… Otettiin aluksi paikkamakuu. Molemmin puolin oli häiriötä. Kävelin ehkä n. 20 askeleen päähän. Lilillä pää pyöri jonkin verran ja kankkua vaihtoi pari kertaa, mutta pysyi kuitenkin melko rauhallisena. Kehuin pariin otteeseen ja kävin kerran palkkaamassa kesken. Aika oli 2 min. Paluu koiran taakse ja sitten viereen, otin perusasentoon ja palkkasin ruokakipolla. Ihan jees. Täytyy nyt alkaa itsekseen treenaamaan tehokkaasti piiloon menemistä paikkamakuussa.

Kaukoja. Sain Lindalta ja Ninalta tähän henk.koht. opastusta. Tehtiin Lilin kanssa ihan koko liike eli jätin koiran ja käskytin istu-maahan-istu-maahan. Etäisyys ehkä 10 askelta. Suht hyvin meni eli peppu ei liikkunut. Lindan mielestä istumaan nousuissa saisi olla nopeutta vähän enemmän ja ryhdikkyyttä itse asennossa - totta kaikki. Lili teki mielestäni normaalia vähän löysemmin, tuntui, että kuumuus vaikutti. Sain neuvoja, että etäisyyttä kannattaa alkaa kasvattaa. On hyvä treenata jo, kun ollaan siinä vaiheessa, sitä 15 m:ä, joka on EVL:ssä (vai oliko se jo VOI:ssa? voi voi, kun ei muista..). Maasta istumaan nousemista kannattaa treenata esim. leikkiessä ja muuten vaikka lenkillä tms. Ruokakupilla tai lelun avulla siten, että ruoka tai lelu on koiran takana.

Kokeilin sitten itsekseni Lilin kanssa kaukoja lelupalkalla. Sujui paljon paremmin, L nousi istumaan paljon nopeammin. Tässä vaan tuli taas tämä narupallo-ongelma: aluksi se muutaman palkkauksen jälkeen toi lelun mulle nätisti. Sitten kuitenkin jossakin vaiheessa se muisti, että ai niin, tänhän kanssa on kivempaa kirmata itsekseen. Toi vasta n. kolmannella käskyllä ja mulla meni tietysti hermot. Tätä täytyy nyt treenata liinan kanssa. Narupallolla ei voi palkata, jos koira ei ole liinassa. Ennen kuin on palautettu sille mieleen, että sen kanssa saa riekkua mutta se pitää palautta ekalla käskyllä. Myös kotona kokeilin illalla lelulla maasta istumaan nousemista ja nopeahan se on tällä tavoin. Kotona L myös tietysti tuo lelua paljon paremmin. Täytyy nyt vahvistaa sen tuomista kotona.

Näytettiin L&N:lle myös meidän vaiheessa oleva maasta seisomaan nousu. Ihan hyvällä mallilla kuulemma, mutta käsi- ja muita apuja pitäisi alkaa hissuksiin häivyttämään. Mun pitää myös itse tarkkailla, etten estä tai muuten painosta koiraa olemalla liian lähellä tms. kyykkimällä sen päälle. Ja sitten treenaamaan myös siitä seisomisesta maahanmenoa. Ja tietysti istumisesta seisomaan nousemista ja toisinpäin.

Kokeilin ruutua. Se oli paikallaan ja keskellä oli jonkun toisen pieni matto, samankokoinen suurin piirtein kuin meidän oma. Otin Lilin vierelle (ilman käskyä), viritin Ruutu, ruutu, ja lähetin Ruutu-käskyllä. Meni hienosti! Tosi hyvä homma, eli se ei tarvinnut mitään latausta eikä sitä, että olisi näyttänyt sille maton tai sen viennin. Kokeilin vielä toisesta suunnasta uudelleen, nyt se jäi katsomaan jotakin roskaa tms., joka oli ruudun ulkopuolella. Luuli ilmeisesti, että se oli matto.. Uusi lähetys ja paremmin meni.

Luoksetuloja muutama. Otin ensin n. 5 toistoa läheltä eteentuloja. Koitin katsoa suoraan eteen enkä koiraan ja pitää välillä viivettä ennen palkkaamista. Hyvin menivät, L on tämän kyllä sisäistänyt. Sitten otin yhden luoksetulon kunnon etäisyydellä oikeaan asentoon eteen, hyvin meni. Vauhtia olisi voinut olla ihan vähän enemmän, mutta kyllä tämäkin hyvä oli. Lopuksi viimeinen läpijuoksulla eli vapautin keskivaiheilla ja lähdin itse juoksemaan ja palkkana oli narupalloleikki.

Illalla naksuttelin vielä kotona maasta seisomaan -kaukoja. Koitin antaa vähemmän käsiapuja, kuten treeneissä neuvottiin - ja onnistui hyvin! Täytyy siis muistaa luottaa koiraan ja välillä kokeilla, josko se osaakin jo asteen vaikeampaa. Näin tulee oivalluksia ja oppimista :-) Naksuttelin myös merkkiä ekaa kertaa. Kävin ostamassa aiemmin lasten muoviämpärin, joka nyt toimi merkkinä. Ostin lisäksi pienen muovisen kukkaruukun, jolla voidaan jossakin vaiheessa treenata myös. Tein niin, että ohjasin Lilin merkin taakse, melkein kiinni merkkiin, ja naksu ja palkka. Tätä varmaan 10-15 toistoa. Tästä se lähtee :-)

Leena